Wie kent het niet? Een tijd lang een dieet volgen, snel flink afvallen, maar daarna komen de kilo’s er in kortere of langere tijd toch weer bij. En vaak nog wat meer! Heel frustrerend natuurlijk, want je had zo je best gedaan. Je denkt dan misschien dat het aan je wilskracht ligt, maar dat is niet het geval! Want wilskracht heb je echt wel. Maar waar ligt het dan aan dat die kilo’s er toch elke keer weer aan komen?

Laten we eens kijken naar wat er gebeurt tijdens het lijnen en diëten. En dat is niet weinig!

Vochtverlies en spierafname

Als je snel afvalt, dan heb je een groot calorietekort. Dus je krijgt fors minder binnen dan je lichaam dagelijks nodig heeft om goed te functioneren. Allereerst wordt je energiereserve die in je spieren en lever zit aangesproken. Daarmee verlies je veel vocht en val je in het begin snel wat af. Maar je verliest dan dus geen vet, maar vocht.

Vervolgens ga je, als je te weinig energie en eiwitten binnenkrijgt, de eiwitten uit je spieren gebruiken voor energie. Je spiermassa neemt dan dus af, in plaats van je vetmassa.

Vertraagde stofwisseling

Wat er ook gebeurt als je snel veel afval, dus als je niet genoeg binnenkrijgt, is dat je stofwisseling vertraagt. Je lichaam leert om met minder energie af te kunnen, maar kan dit niet optimaal doen. Je spijsvertering kan bijvoorbeeld minder goed gaan werken, je kunt het koud krijgen of de aanmaak van nieuwe huid- of haarcellen wordt minder. Dit verlaagde energieverbruik blijft bestaan als je weer meer gaat eten na je dieet. Waarmee ook duidelijk wordt, waarom je dan snel aankomt: je krijgt veel meer binnen dan waar je lichaam geleerd heeft mee uit de voeten te kunnen. Het jojo-effect!

Meer hongerhormoon

Wat er ook nog gebeurt, is dat er bij een lage voedselinname er meer hongerhormoon en minder verzadigingshormoon wordt aangemaakt door je lichaam. Je krijgt daarmee dus ook echt meer honger en je bent minder snel en minder lang verzadigd. En ook dit blijft nadat je gestopt bent met diëten. En je kunt wel nagaan wat je dan doet na je dieet: je gaat meer eten, omdat je honger hebt. Nogmaals het jojo-effect!

Snoep- of snaaibuien

Ga je toch in tegen je hongergevoel, dan ontzeg je je dus eten. Daardoor kun je juist eetbuien uitlokken, vooral op lastige momenten. Door een te lege maag, word je niet vrolijker. Als er dan iets tegenzit, dan kan het maar zo zijn dat je ineens doorslaat in snoepen of snacken.

Behoefte aan zoetigheid

Nog een punt dat meespeelt als je te weinig calorieën binnenkrijgt, is dat je bloedglucosewaarde te laag wordt. Dat zorgt voor vermoeidheid en een sterke behoefte aan zoetigheid. Suiker uit snoep, koek, ijs of frisdrank wordt snel opgenomen in je bloed en dan voel je je beter. Maar dit is vaak van korte duur, waardoor je weer naar suikers verlangt. Snoepbuien liggen daarmee op de loer.

Kortom, diëten zorgen alleen maar voor meer aankomen op de lange termijn, omdat er van alles mis gaat in het lichaam.

Wat helpt dan wel op de lange termijn?

Op de lange termijn heb je er veel meer aan als je je eetgewoontes verandert en leert luisteren naar je lichaam. Je honger- en verzadigingssignalen leert herkennen en daarop reageren. En ook aan de slag gaat met je emoties en gedachtes, die een aanzet kunnen geven tot eten. Juist tijdens een dieet of erna als je weer aankomt, kunnen die emoties en gedachtes nog meer de kop op steken en zorgen voor meer eten en snoepen. En dat heeft dus niks te maken met wilskracht, zoals ik je heb laten zien, maar alles met wat een dieet doet met je lichaam en brein!

Herken je bovenstaande punten die ontstaan door diëten? Is het dan niet eens tijd om het anders aan te pakken? Of ga je toch nog een keer voor een nieuw dieet dat jou niet helpt op de lange termijn?