De BMI, daar heb je vast wel eens van gehoord. Het is een veelgebruikte term om vast te stellen of iemand een gezond gewicht of een ongezond gewicht heeft. Maar kun je dit eigenlijk wel vaststellen door zo’n simpele berekening?

 

Wat betekent BMI?

De BMI staat voor de Body Mass Index. Als je deze wilt berekenen dan deel je je gewicht in kilo’s door je lengte in meters in het kwadraat. Hieruit komt een getal en dit zou moeten aangeven of je gezond bent of niet. Dit getal wordt heel veel gebruikt in de medische wereld. Ook ik ging hier lange tijd van uit, want ook ik heb dit geleerd in mijn opleidingen.

 

Waarvoor is de BMI bedoeld?

De BMI is bedacht in de 19e eeuw door de Belgische wiskundige Adolph Quetelet en werd toen nog de Quetelet-index genoemd. Deze man was dus geen arts! Hij ging uit van gegevens van dienstplichtigen, dat waren in die tijd blanke, Europese mannen van 20-40 jaar, en gebruikte dit voor statistieken. Omdat hij hierbij keek naar deze specifieke groep mannen, werd er geen rekening gehouden met:

1. Verschillen in lichaamsbouw tussen mensen met verschillende achtergronden: mensen met een Afrikaanse, Aziatische en Europese achtergrond verschillen in lichaamsbouw.

2. Verschillen in lichaamsbouw tussen mannen en vrouwen: mannen en vrouwen hebben een andere vetverdeling.

3. Leeftijd: naarmate we ouder worden, verandert ook onze vet- en spiermassa.

 

Pas in 1972 werden de waarden van de Quetelet-index gekoppeld aan de indeling van de huidige BMI, dus aan de indeling ondergewicht, gezond gewicht en overgewicht. Hiermee werd de BMI vanaf toen ook gebruikt om het gewicht van individuele mensen te beoordelen. Maar daar was deze dus oorspronkelijk helemaal niet voor bedoeld.

 

Gezondheid is meer dan een getal

Gezondheid kun je eigenlijk helemaal niet vatten in één getalletje. Je gezondheid wordt bepaald door heel veel factoren, veel meer dan alleen gewicht. Zo spelen ook genen mee en daar kun je dus helemaal niks aan doen. Maar ook beweging, slaap, stress en ontspanning tellen mee voor je gezondheid, evenals sociale en emotionele factoren.

 

Ga maar eens na: iemand met een laag gewicht of BMI kan wel heel ongezond leven door bijvoorbeeld roken, ongezond eten, veel alcohol of weinig beweging. Dan kan hij/zij wel een goed gewicht en BMI hebben, maar wel ongezonder zijn dan iemand met een hoger gewicht of BMI. Iemand die niet rookt, over het algemeen gezond eet, weinig of geen alcohol drinkt en genoeg beweegt.

 

Zo zie je, als je dus wat aan je gezondheid of fitheid zou willen doen, dan is het goed om je te richten op gezond gewoontes, in plaats van je te richten op je gewicht of BMI.

 

Wil je graag wat tips om bezig te gaan met gezonde gewoontes?

Vraag dan een gratis mini-adviesgesprek aan. Ik help je graag!

Klik hier om een mini-adviesgesprek aan te vragen.