fbpx

Intuïtief Eten is de anti-dieetmethode die ik gebruik in mijn praktijk. De reden dat ik deze methode gebruik is dat ik, door mijn ervaring met cliënten die willen afvallen, erachter kwam dat de focus op het gewicht heel vaak niet helpt en vroeger of later gaat tegenwerken.

Vandaar dat ik het Intuïtief Eten ben gaan gebruiken voor mijn begeleiding, omdat dit een lange termijn oplossing is om op een fijne en ontspannen manier met eten om te gaan, zonder de weegschaal te gebruiken. Daarbij kun je wel afvallen, bijvoorbeeld als je nu last hebt van stress- of emotie-eten, maar gewichtsverlies is niet het doel. Het doel is leren weer op een normale manier om te gaan met eten, waarbij normaal is dat je geen calorieën hoeft te tellen of schema’s hoeft te volgen. Alles is toegestaan qua eten, je volgt de signalen over honger en verzadiging die je lichaam aangeeft. En ook andere signalen van je lichaam zoals stress en vermoeidheid leer je respecteren. Dus als je nu last hebt van emotie-eten of het idee hebt dat je vaak te veel eet of snoept, dan kan Intuïtief Eten jou helpen. En hiermee ga je je zeer waarschijnlijk ook fitter en lekkerder in je vel voelen, omdat je je lichaam geeft wat het nodig heeft.

Intuïtief eten bestaat uit 10 basisprincipes. Hieronder leg ik de eerste 5 in het kort uit. In een volgend blog komen de andere 5 aan bod.

1 Zet de dieetbril af

Het is helemaal niet gek dat je wilt afvallen, omdat we nu eenmaal in een dieetcultuur leven. We leven in een maatschappij waarin dun zijn nu eenmaal meer gewaardeerd wordt dan dik zijn. Maar juist het diëten zorgt er bij het overgrote deel van de mensen voor dat ze aankomen op de lange termijn. Misschien heb je dat zelf ook wel ondervonden en dacht je dat dat aan jezelf lag, dat je te weinig doorzettingsvermogen of discipline had. Maar dat klopt niet, er zitten allerlei lichamelijke en psychische factoren achter het weer aankomen na diëten. Zie hiervoor mijn blog over waarom diëten niet werken.

Bij diëten draait het om een snelle oplossing, maar die is er niet. Als die er wel was geweest, dan was iedereen wel slank. Maar er wordt geen rekening gehouden met de lange termijn, wat ga je doen na het dieet? Bovendien is het steeds weer afvallen en aankomen (het jojoën) schadelijk voor je lichaam. En dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Heb jij er wel eens over nagedacht wat de focus op gewichtsverlies je in al die jaren heeft gebracht? Wat het heeft gedaan met je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Waarschijnlijk werd je er niet heel vrolijk van en ook niet slanker en gezonder.

Door de dieetbril (het dieetdenken) af te zetten, komt er ruimte voor gezond gedrag. Want gewicht is geen gedrag, gezonde gewoontes zijn dat wel.

2 Respecteer je honger

Bij diëten ga je eten volgens de regels van het dieet. Je negeert daarbij je hongergevoelens. Terwijl hongergevoel een nuttig signaal van je lichaam is dat aangeeft dat je energie nodig hebt uit eten. Het is belangrijk om je lichaam genoeg energie en koolhydraten te geven. Als je dit niet doet, dan is de kans groot dat je gaat overeten. Want zodra je erge honger hebt, is het moeilijk om je te beheersen en rustig te eten. Het hongersignaal respecteren is belangrijk om vertrouwen in jezelf en in eten te krijgen.

3 Sluit vriendschap met eten

Veel mensen die willen afvallen ervaren een strijd met eten. Maar als je tegen jezelf zegt dat je een bepaald product niet mag eten, kan dit leiden tot een sterk gevoel van gemis of een tekort aan dat eten, met oncontroleerbare en onbedwingbare trek. Als je het uiteindelijk toch neemt, kun je het vaak niet bij een beetje houden en eet je meer dan je had gewild. Dit hoor ik vaak terug van cliënten die nog in het dieetdenken zitten: “Als het lekkers in huis is of als de verpakking open is, dan gaat het op”. Vaak komen daarna de schuldgevoelens.

4 Stuur de eetpolitie weg

De dieetcultuur heeft ervoor gezorgd dat we heel wat eetregeltjes in ons hoofd hebben. Die regeltjes komen uit de diëten zelf, maar ook uit tijdschriften, boeken en sociale media. Ze zeggen dingen als:

– Eet zo min mogelijk calorieën of koolhydraten.

– Als je taart, chocola of chips eet ben je slecht bezig.

– Je mag niet meer eten na 20.00 uur.

– Je mag nog niet eten, het is nog geen tijd (ook al heb je honger).

– Als je te veel hebt gegeten, moet je dit compenseren door daarna minder te eten of meer te bewegen.

Zelf als je niet (meer) op dieet bent, is de eetpolitie er nog gewoon, die regeltjes zitten (nog) wel in je hoofd. Overtreed je een regel, dan leidt dit vaak tot meer eten en schuldgevoelens.

Al die regeltjes zorgen ervoor dat je niet luistert naar wat je lichaam aangeeft over honger en verzadiging. Bovendien zorgt het voor minder genieten van het eten, hoe jammer is dat!

5 Ontdek voldoening

Door ons aan allerlei regeltjes over eten te houden, zien we een belangrijke aspect van eten over het hoofd: genot en voldoening van eten. Vaak denken mensen dat ze te veel genieten van eten, daardoor zijn ze ook te zwaar (denken ze). Maar jezelf laten genieten van eten helpt juist om minder te eten. En juist het ontzeggen van eten leidt tot overeten.

Dus hier gaan we ook echt mee aan de slag in mijn begeleiding. Net als met de andere principes natuurlijk. Maar bij dit principe gaat het erom dat je lekker eten eet en er ook de tijd voor neemt om er bewust van te genieten. Hoe klinkt dat? Niet als een straf toch? Eten mag weer iets zijn waar je van geniet, niet iets waar tegen je moet strijden.

Tot zover de eerste 5 principes van Intuïtief Eten, binnenkort vertel ik je meer over de tweede 5.