Intuïtief Eten is de anti-dieetmethode die ik gebruik in mijn begeleiding.
Want diëten zorgen misschien in eerste instantie wel voor afvallen, maar op de lange termijn komt 80 tot 95% van de mensen vervolgens weer aan. Als je dit zelf hebt ondervonden, dan weet je hoe frustrerend dit kan zijn.
Intuïtief Eten is hét antwoord als je je afvraagt hoe je met eten en je eetgedrag aan de slag kunt gaan als je geen dieet meer wilt volgen (omdat dit toch maar tijdelijk werkt). Deze mooie methode zorgt voor een eetpatroon en eetgedrag dat is afgestemd op je lichaam en je behoeftes, dit in tegenstelling tot een dieet dat voorschrijf wat je moet eten. Het is niet tegen afvallen en ook niet tegen gezondheid. Je gezondheid zal in veel gevallen verbeteren als je naar je lichaam leert luisteren en het gaat geven wat het nodig heeft. Dit kan gaan om de goede voedingsstoffen binnenkrijgen, maar ook genieten van eten en beter voor jezelf zorgen bij bijvoorbeeld stress of emoties.
In een vorige blog heb ik de eerste 5 principes van Intuïtief Eten besproken. Lees ze hier desgewenst eerst door.
Dan ga ik hier verder met de principes 6 tot en met 10.
6 Voel je verzadiging
Als je diëten hebt gevolgd, dan eet je zoveel als het dieet aangeeft. Je ‘mag’ dan niet verder eten als je de aangegeven hoeveelheid hebt gehad, terwijl je misschien eigenlijk nog niet genoeg hebt gehad. Dit kan ervoor zorgen dat je al snel weer trek krijgt. Wat je dan probeert te negeren, want je mag nog niet weer eten. Dit zal een gevecht blijven, totdat je wilskracht op is of als je stopt met het dieet. Dan is de kans groot dat je juist veel gaat eten, snoepen of snacken, omdat je eigenlijk tekort kwam.
Daarom dit zesde principe dat inhoudt dat je gaat oefenen met het opmerken van de signalen van je lichaam die vertellen dat je verzadigd bent. Je gaat verschillende niveaus van verzadiging opmerken, ook die van comfortabel vol zitten. Door regelmatig stil te staan bij hoe je verzadigingsniveau is, kun je op tijd opmerken wanneer je genoeg hebt gehad.
7 Wees lief voor je emoties
Beperken van eten kan leiden tot verlies van controle bij het eten, wat kan aanvoelen als emotioneel eten, evenals echt het eten bij emoties zoals angst, eenzaamheid, boosheid, verveling of frustratie. Eten bij zulke emoties lost deze gevoelens niet op. Op korte termijn kan het troost bieden of afleiden van de pijn, maar het lost het probleem niet op. Bovendien zul je ook niet blij worden van telkens een zak chips, een pak koeken of iets anders te eten als oplossing voor je emoties. Je negatieve emoties zullen juist vaak toenemen. Daarom ga je met dit principe zoeken naar prettige manieren om jezelf bij problemen te troosten, te verzorgen, af te leiden en oplossingen te zoeken.
8 Respecteer je lichaam
Vaak zijn we (te) kritisch op ons lichaam, onze lichaamsomvang of ons figuur. Juist het diëten zorgt ervoor dat je alleen maar kritischer wordt en zelfs misschien wel boos kunt worden op je lichaam als het niet lukt om de kilo’s eraf te krijgen of te houden.
We gaan in mijn begeleiding kijken wat jouw lichaam voor je doet. In het algemeen geldt voor iedereen dat je lichaam ervoor zorgt dat je kunt leven. Maar je lichaam doet natuurlijk nog veel meer voor je. Als je leert je lichaam te respecteren, kun en wil je er beter voor zorgen, waardoor je je ook weer lekkerder in je vel zult gaan voelen.
9 Beweging – voel het verschil
Sporten is niet nodig, maar kom in beweging en voel het verschil. Als je wilt afvallen, ga je vaak meer bewegen om dat voor elkaar te krijgen. Je gaat misschien na hoeveel calorieën je verbrand, in plaats van te genieten van de beweging. Hoewel je misschien niet meteen kunt voorstellen dat je daarvan kunt genieten, maar het kan echt! Zoek iets dat je leuk vindt om te doen, dan voelt het niet meer als iets wat je moet volhouden. En voor iedereen is er wel een leuke manier van beweging te vinden. Met dit negende principe ga je opmerken hoe je lichaam voelt tijdens het bewegen, maar ook daarna.
10 Eer je gezondheid
Met dit laatste principe maak je eetkeuzes die je gezondheid helpen, maar die je ook een goed gevoel geven. En je mag eten wat je lekker vindt!
Dus weg met de alles of niets mentaliteit zoals bij diëten: dan moet het vaak allemaal goed en kan een gebakje in de ochtend zorgen voor de gedachte dat de dag al is verpest en dit kan leiden tot meer snoepen of snacken dan je wilt!
Het hoeft dus niet perfect gezond allemaal, je wordt niet ongezond van een enkel tussendoortje, een enkele maaltijd of een enkele dag eten. Het gaat erom wat je over een langere periode eet.
De 10 principes van Intuïtief Eten hoeven niet in deze volgorde te worden gevolgd. In mijn traject ’Lekker in je vel zonder dieet’ komen alle principes aan bod. Elke afspraak bespreken we een aantal principes en vervolgens ga je thuis aan de slag met oefeningen en opdrachten. Hierdoor zul je geleidelijk verandering merken in hoe je denkt over diëten, hoe je met eten omgaat en hoe je over je lichaam denkt.
In het korte traject ‘Start met Intuïtief Eten’ ga je met een aantal principes aan de slag, waardoor je ook al verschil zult merken. Zo kun je proberen of het wat voor je is. Als je daarover enthousiast bent, kunt je vervolgens verder met de overige principes als je wilt.
Door met Intuïtief Eten aan de slag te gaan, zorg je voor meer rust rondom eten. Geen stress meer over wat je wel of niet mag eten. Geen schuldgevoel als je wat lekkers neemt. Geen gevoel van falen en teleurstelling meer als je je niet perfect aan een eetschema kunt houden. Dat alles wordt verleden tijd als je een Intuïtieve Eter wordt. Hoe zou dat voor je zijn?