Veel vrouwen zeggen van zichzelf dat ze een emotie-eter zijn. Misschien jij ook wel?
Maar het is goed om te beseffen dat als je zegt dat je een emotie-eter bent, dat dat gaat over je identiteit. Je kunt dan zeggen “zo ben ik nu eenmaal”. Maar niemand wordt geboren als emotie-eter. Als je eet bij emoties, dan is dat aangeleerd gedrag. Gedrag wat je ook weer kunt afleren. Je bént dus geen emotie-eter, je vertoont emotioneel eetgedrag. Het kan op korte termijn troost bieden, afleiding geven of zelfs verdoven. Maar eten lost deze emoties niet op, het kan juist weer zorgen voor extra emoties, zoals schuldgevoel en gevoel van falen.
Nu is het niet handig als je dan maar tegen jezelf zegt “Ik ga niet meer eten bij emoties” als je nog geen andere manier hebt om met je emoties om te gaan. Want vaak is eten de enige manier die tot nu toe hebt om met je emoties om te gaan. Dus mag je dat niet meer van jezelf, dan kan dat juist stress geven.
Gevolg van diëten
Emotie-eten kan een gevolg zijn van diëten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die op dieet zijn (geweest) vaker emotioneel eten dan mensen die geen dieet hebben gevolgd. Maar het is goed om te beseffen dat dat voornamelijk een gevolg is van voedselbeperking. Want als je honger hebt en je hebt daarbij ook nog je emoties waarmee je niet goed kunt omgaan, dan is het niet gek dat je dan voor de bijl gaat voor een zak chips of een lekkere bak ijs. En als je al tijden geen lekkers meer heb mogen eten van het dieet of van jezelf, dan is het op het moment van emoties best logisch dat het je niet meer lukt om dat lekkers te laten staan.
Emotie-eten kan dus komen door diëten, maar diëten kunnen het ook verergeren. Daarom gaat het niet helpen om op dieet te gaan om af te komen van emotie-eten. Het is juist belangrijk om genoeg te eten, zodat je geen sterke honger krijgt en daardoor uiteindelijk toch naar lekkers grijpt op het moment van emoties. En ook is het belangrijk om jezelf regelmatig toe te staan om te genieten van wat lekkers. Dan ontstaat er geen spanning rondom dat lekkers.
Accepteren
Accepteer dat emotie-eten (tot nu toe) nu eenmaal jouw manier is om met emoties om te gaan. Zie eten bij emoties niet als een probleem, als iets wat je niet mag. Veroordeel jezelf niet, maar zie het als een teken dat er wat aan de hand is. Want zie je het wel als een probleem, dan voel je je schuldig na afloop en heb je er nog meer negatieve emoties bij. Zo blijft er spanning op het emotie-eten en houd je een vicieuze cirkel in stand. Als je accepteert dat je dit nu eenmaal af en toe hebt, kun je je er beter overheen zetten en komt er ruimte voor andere manieren om met emoties om te gaan.
Emoties ondergaan
Het is goed om te onderzoeken wat erachter jouw emotie-eten zit en hoe je anders met die emoties om zou kunnen gaan. Want als je eet uit boosheid, verdriet, frustratie, teleurstelling, stress, verveling of welke emotie dan ook, dan heb je eigenlijk iets anders nodig dan eten. Op dat moment is het goed om de emotie de ruimte te geven, om haar te ondergaan en te voelen. Dit kan lastig zijn als je dat nooit hebt geleerd. Maar weet dat een emotie opkomt, sterker wordt en ook weer afneemt, dus er komt een eind aan, ook al is het op het moment van ondergaan niet prettig.
Oorzaak onderzoeken
De emotie geeft aan dat er wat speelt. Soms is het naar aanleiding van iets waar je niks aan kunt doen, bijvoorbeeld een ernstige ziekte of een overlijden van een dierbaar persoon. Maar heel vaak is een emotie het gevolg van iets waar je wel iets mee kunt, waar je mee aan de slag zou moeten om het probleem te verhelpen. Bijvoorbeeld een ruzie met een vriend(in) of een probleem op het werk. Dan is het zaak om hierover te praten, het uit te praten of samen een oplossing te bedenken.
Andere afleiding zoeken
Maar dit alles betekent niet dat je nooit afleiding zou mogen zoeken van je emoties. De hele dag constant emoties voelen kan teveel zijn van het goede. Dan kan het soms ook fijn zijn om toch afleiding te zoeken, maar er zijn ook andere manieren te bedenken in plaats van eten. Het is gewoon uitproberen wat voor jou werkt, denk bijvoorbeeld aan een boek lezen, een film kijken, een vriendin bellen, een kast opruimen, muziek luisteren, een wandeling maken of een puzzel maken. Zo krijgt de emotie tijd om af te nemen en kijk je er meestal al heel anders tegenaan.
Emotie-eten is één van de oorzaken van (te) veel eten, snoepen of snacken die vaak voorkomt. Wil je graag weten welke oorzaken nog meer vaak voorkomen? Vraag dan mijn checklist van 5 veelvoorkomende oorzaken van (te) veel eten, snoepen en snacken aan: https://www.andreakleinjan.nl/checklist-eten-snoepen-en-snacken/ Het geeft je meteen al aanwijzingen hoe je er anders mee om zou kunnen gaan.