Wist jij dat jojoën, dus flink schommelen in gewicht, veel schadelijker voor je gezondheid is dan een stabiel hoger gewicht?
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die erg schommelen in gewicht een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten, ontstekingen, hoge bloeddruk en insulineresistentie. Er is aangetoond dat jojoën alle extra sterfte verklaart, sterfte die in verband werd gebracht met lichaamsomvang.
Dat is toch best schokkend, als je nagaat waarom veel vrouwen willen afvallen: vaak is dat (onder andere) vanwege hun gezondheid. Maar het grootste deel van die vrouwen komt ook weer aan, na te zijn afgevallen. En het blijft vaak niet bij één poging, velen pakken steeds weer een nieuw dieet op, vallen af en komen weer aan. Waardoor ze dus juist ongezonder uitkomen dan wanneer ze nooit aan lijnen en diëten waren begonnen.
Waarom is jojoën slecht voor je gezondheid?
Dat zal ik je uitleggen aan de hand van een aantal punten.
- Schommelingen in gewicht belasten je lichaam. Telkens afvallen en weer aankomen verstoort je stofwisseling en je hormoonbalans. Dit leidt tot meer ontstekingen in het lichaam, die een belangrijke rol spelen bij aderverkalking (vernauwing van de aders).
- Jojoën veroorzaakt vaak pieken en dalen in bloeddruk, cholesterol en bloedglucose. Deze instabiliteit is op zichzelf al een risicofactor, omdat je bloedvaten en hart constant worden blootgesteld aan wisselende omstandigheden.
- Diëten en gewichtsschommelingen activeren het stresssysteem. Chronisch verhoogde cortisol (stresshormoon) bevordert vetopslag (vooral rond de buik), verstoort je bloedsuiker en bloeddruk en is schadelijk voor hart- en vaatgezondheid.
- Bij gewichtstoename na afvallen is de kans groot dat je meer vet en minder spiermassa hebt dan voorheen. Dit verhoogt je insulineresistentie, wat leidt tot verhoogde bloedsuikers, meer vetopslag, hogere kans op diabetes type 2 en hartproblemen.
Intuïtief eten daarentegen zorgt voor een betere gezondheid
Dat komt door de volgende punten:
- Omdat je niet meer op en neer jojoot, voorkom je de negatieve effecten van gewichtsschommelingen (zoals verhoogd buikvet, ontstekingen en instabiele bloedwaarden).
- Intuïtief eten verlaagt het chronische stressniveau dat vaak samenhangt met diëten. Je hebt geen stress meer om je gewicht of omvang en om wat je wel of niet mag eten. Minder cortisol geeft een lager risico op hoge bloeddruk en hartziekten.
- Mensen die intuïtief eten maken op termijn vaak gezondere voedselkeuzes, omdat ze luisteren naar wat hun lichaam echt nodig heeft. Ze hebben ook meer plezier in bewegen, waardoor ze dit blijven doen. Ook dit is goed voor de gezondheid, voor hart- en bloedvaten, bloeddruk en cholesterol.
- Niet meer diëten betekent geen grote schommelingen in energie, suikerspiegel of vetinname. Dat betekent minder belasting voor hart en bloedvaten.
Hoe zit dat met jou? Ben jij iemand die steeds weer op dieet gaat, afvalt en weer aankomt? Ben jij een jojoër?
En waarom doe je dat eigenlijk? Voor je gezondheid?
Ik hoop van harte dat het je nu duidelijk is dat je hiermee je gezondheid juist schaadt en dat je een andere keuze gaat maken. Door in ieder geval niet meer te gaan lijnen en diëten. En misschien wel door in te zetten op intuïtief eten en een gezonde relatie met eten en je lichaam.